معترضان در شهر پاریس در ادامه تظاهرات خود علیه دولت امانوئل ماکرون اقدام به آتش زدن موتورسیکلت‌ها و موانع در خیابان موسوم به بلوار سن ژرمان کرده و مجدداً تظاهرات آنها به خشونت کشیده شد.

به نقل از خبرگزاری رویترز، این دور جدید اعتراضات جنبش موسوم به جلیقه زردها روز شنبه (پانزدهم دی ماه) مطابق روال تظاهرات سابق که در تعطیلات آخر هفته فرانسوی‌ها برگزار می‌شود، ابتدا با آرامش برگزار شد؛ اما با نزدیک شدن به عصر روز شنبه (پانزدهم دی ماه) ناآرامی‌ها تشدید شد و معترضان اقدام به پرتاب اشیای مختلف به سمت نیروهای پلیس ضد شورش و ورودی پل‌های روی رودخانه سن را مسدود کردند.

مأموران پلیس در ادامه به‌منظور جلوگیری از گذر کردن معترضان از این رود به هدف رسیدن به ساختمان مجلس، گاز اشک‌آور شلیک کردند. در این ناآرامی‌ها یک رستوران قایقی روی رودخانه آتش گرفت و یک مأمور پلیس مورد اصابت یک دوچرخه پرتاب‌شده از یک خیابان مشرف به کرانه رود قرارگرفته و مجروح شد.

در دو ماه گذشته (آبان و آذرماه) معترضان جنبش جلیقه زرد طی اعتراضات خود، اقدام به مسدود کردن خیابان‌ها، اشغال باجه‌های اخذ عوارض اتوبان‌ها و برپای اعتراضات گهگاه خشونت‌آمیز در خیابان‌های پاریس کرده‌اند. معترضان این جنبش به دنبال این هستند که مجدداً  و بعد از تضعیف نیروی اعتراضات در تعطیلات سال نو میلادی (2019)، جان دوباره به این جنبش بدهند.

اعتراضات به سیاست‌های اقتصادی امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه روز شنبه (پانزدهم دی ماه) برای هشتمین هفته متوالی ادامه یافت.

در پاریس رسانه‌ها از حضور حدود ۲۵ هزار معترض در آخرین تظاهرات خبر دادند. گزارش‌ها حاکی است در درگیری میان پلیس و معترضان، چندین خودرو به آتش کشیده شد و نیروهای امنیتی تلاش کردند با شلیک گاز اشک‌آور تظاهرات کنندگان را متفرق کنند.

 تظاهرات‌ها معترضان جلیقه ‌زرد از ۱۷ نوامبر (26 آبان ماه) سال پیش در اعتراض به لایحه دولت ماکرون برای افزایش مالیات بر سوخت آغاز شد اما در ادامه به انتقاد از کل سیاست‌های اقتصادی دولت گسترش یافت.

ماکرون مستأصل از اعتراضات

رئیس‌جمهور فرانسه چندین بار در برابر معترضان مجبور به عقب‌نشینی شده است. ماکرون حدود یک ماه پیش نه تنها مالیات بر سوخت را به حال تعویق درآورد، بلکه وعده داد دست‌کم برای شش ماه از افزایش بهای برق و گاز جلوگیری کند و حداقل دستمزد قشرهای کم‌درآمد را افزایش دهد.

دولت امانوئل ماکرون که به‌شدت تحت‌فشار این اعتراضات قرارگرفته اخیراً موضعش را در قبال معترضان را سخت‌تر کرده و معترضان را تحریک‌کنندگانی در صدد سرنگونی دولت توصیف کرده است. یکی از این معترضان به نام فرانسوا کوردیه گفت: آن‌ها اشاره‌ام به مقامات است؛ حق ندارند ما را در این وضعیت مزخرف رها کنند. ما جانمان به لبمان رسیده از این که مجبور هستیم همیشه پول را از جیبمان پرداخت کنیم. ما دیگر از این برده کشی خسته شده‌ایم و می‌خواهیم حقوقمان کفاف زندگی‌مان را بدهد.

در همین راستا بنژامن گریوو سخنگوی دولت فرانسه روز شنبه (پانزدهم دی ماه) درحالی‌که گروه کوچکی از معترضان به داخل مجمتع مربوط به دفتر وی وارد شده و تخریب خودروها را کردند، اقدام به گریختن از صحنه از طریق یک در پشتی کرد.

کریستوف کاستانر، وزیر کشور فرانسه اظهار داشت: بالغ‌بر 50 هزار نفر در این دوره از اعتراضات در شهرهای سراسر فرانسه شامل بوردو، تولوز، روآن و مارسی تظاهرات کردند. این در حالی است که میزان شرکت در این دور از اعتراضات نسبت به هفته گذشته (هفته دوم دی ماه) بیشتر شد اما همچنان در مقایسه با اولین هفته‌های برپایی تظاهرات خیلی کمتر است. روز شنبه (پانزدهم دی ماه) با تاریک شدن هوا مأموران پلیس اقدام به متفرق کردن ده‌ها معترض جلیقه زردی کردند که در خیابان شانزلیزه تجمع کرده بودند.

تصاویر تلویزیونی یکسری از جوانان سوئی‌شرت پوش را نشان می‌داد که یک خودرو را در خیابان را به آتش کشیدند، هرچند  صحنه‌های که در ماه نوامبر (آبان ماه) در این خیابان دیده شد بود، بسیار فراتر از اتفاقاتی بود که در دور جدید اعتراضات صورت گرفت.

مقام‌های فرانسوی خشونت‌های تظاهرات اخیر را به آنارشیست‌های ضد سرمایه‌داری و گروه‌های افراطی نسبت داده‌اند.

گفتگویی که انجام نمی‌شود

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه خشونت‌های این دور از تظاهرات را محکوم  دعوت به بحث و گفت‌وگو در خصوص مشکلات موجود کرد.

در پاریس رسانه‌ها از حضور حداقل ۲۵ هزار معترض در آخرین تظاهرات خبر دادند. گزارش‌ها حاکی است در درگیری میان پلیس و معترضان، چندین خودرو به آتش کشیده شد و نیروهای امنیتی تلاش کردند با شلیک گاز اشک‌آور تظاهرات کنندگان را متفرق کنند

ماکرون در توئیتی نوشت: بار دیگر افراطی‌های خشونت‌طلب به جمهوری حمله کردند. کسانی که این اقدامات را مرتکب شدند، جوهره پیمان مدنی را در کشور ما فراموش کرده‌اند. عدالت برقرار خواهد شد. همه باید دور یکدیگر جمع شوند تا به بحث و گفت‌وگو بپردازند.

در تظاهرات روز شنبه (پانزدهم دی ماه) انبوهی از دود بر فراز موزه اورسه و گنبد طلایی آکادمی فرانسه دیده می‌شد. نیروهای پلیس بعدازآن وارد مداخله شدند که معترضان از یک مسیر مجوز داده شده به آن‌ها منحرف شدند. نیروهای پلیس با قایق نیز در رودخانه سن گشت‌زنی کردند.

معترضانی که وارد شانزلیزه شدند ابتدا جلیقه‌هایشان را درآوردند تا وارد جمعیت خریداران حاضر در این خیابان شوند، اما نیروهای پلیس ضد شورش با خودروهای آب‌پاش وارد عمل شدند تا این خیابان را از معترضان تخلیه کنند.

در ادامه حمله معترضان به ساختمان محل سخنگوی دولت فرانسه، وی مجبور به ترک دفترش در محل ساختمان وزارتخانه ارتباطات پارلمانی شد.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: این من نبودم که به وی حمله شد بلکه این نهادها و دولت دموکراتیک فرانسه بود که مورد حمله قرار گرفت.

او در مصاحبه تلویزیونی توضیح داد  در این اتفاق مجبور شده به همراه چند نفر دیگر از همکارانش از در پشتی صحنه را ترک کنند، چراکه در جلوی ساختمان مورد حمله معترضان قرار گرفت. او خاطرنشان کرد: کسانی که این کار را انجام دادند درواقع به خانه فرانسوی‌ها حمله کردند.

اولین حمله به ساختمان دولتی

این نخستین بار است که این معترضان اقدام حمله به یک ساختمان دولتی می‌کنند. معترضان پیش‌تر نیز تلاش کردند  به ساختمان کاخ ریاست جمهوری موسوم به الیزه برسند. در دیگر شهرهای فرانسه نیز درگیری‌هایی رخ داد و پلیس در بوردو و شهر روآن مجبور به استفاده از گاز اشک‌آور شد.

مقامات قضایی خارج از پایتخت، سه برابر بیش از همکاران پاریسی خود، معترضان را به پشت میله‌های زندان فرستاده‌اند ۱۵۶۷ نفر در پاریس و ۳۰۰۳ نفر در دیگر مناطق کشور

ناآرامی‌ها و آتش سوزی‌هایی که توسط جلیقه‌ زردها صورت گرفت تا جلوی سفارت سوئد واقع در فرانسه نیز رسید. طوری که سفیر سوئد در فرانسه بعدازآنکه متوجه شد قرار نیست پلیس برای خاموش کردن آتش کوچکی که در جریان تظاهرات‌های معترضان جلیقه زرد در بیرون ساختمان سفارت ایجاد شده سر برسد به همسایه‌ها متوسل شد.

خبرگزاری فرانسه نوشت این آتش‌سوزی هنگام تظاهرات معترضان معروف به جلیقه زردها در نزدیکی سفارت سوئد در پاریس ایجاد شده بود. ورونیکا وند دنیلسون سفیر سوئد در آخرین تظاهرات روز شنبه (پانزدهم دی ماه) تصاویری از این آتش‌سوزی در توئیتر قرار داد و با لحنی اعتراضی نوشت: پلیس کجاست؟ به لطف همسایه‌های عزیز توانستیم آتش را خاموش کنیم.

در میان جلیقه زردهای بازداشت‌شده، برخی در انتظار آغاز محاکمه هستند و برخی نیز احکامشان صادر شده و به چندین ماه حبس محکوم شده‌اند.

در حال حاضر ۴۵۷۰ نفر نیز در بازداشتگاه‌های پلیس به سر می‌برند و درمجموع تصمیماتی که درباره معترضان بازداشتی از سوی مقامات قضایی دیگر شهرهای فرانسه گرفته شده بسیار شدیدتر از تصمیمات همکارانشان در پایتخت بوده است.

بر این اساس گفته می‌شود که مقامات قضایی خارج از پایتخت، سه برابر بیش از همکاران پاریسی خود معترضان را به پشت میله‌های زندان فرستاده‌اند ۱۵۶۷ نفر در پاریس و ۳۰۰۳ نفر در دیگر مناطق کشور.

علاوه بر زندان احکام دیگری نیز برای معترضان صادر شده است؛ از جمله اجازه رفت‌وآمد با دستبند الکترونیکی، ممنوعیت کار در اماکن عمومی، آزادی مشروط و ممنوعیت ظاهر شدن در برخی از شهرها و اماکن ویژه.

در این دوره یک‌ماهه تنها ۸۲۵ پرونده بدون پیگیری قضایی بسته شده که به آن معنی است که در ماه‌های پیش رو باید صدها جلسه دادگاه برای رسیدگی به پرونده معترضان تشکیل شود.

اروپای شعله‌ور

از سوی دیگر در طی این اعتراضات علاوه بر شهرهای فرانسه، شماری از شهرهای اروپایی هم روز شنبه (پانزدهم دی ماه) صحنه تظاهرات و اعتراض به سیاست‌های مربوط به شرایط کاری، اقتصادی و پایان خشونت علیه روزنامه‌نگاران بود. بسیاری از تحلیل‌گران شعله‌ور شدن این جریان را از فرانسه می‌دانند. در ادامه اعتراضات عمومی به سیاست‌های دولتی در اروپا، بازهم شماری از معترضان جلیقه زرد در شهر برن سوئیس تجمع کردند.

بنابر گزارش پایگاه اینترنتی در بوند، این تجمع در پی فراخوان جلیقه زرد‌های سوئیس در شبکه‌های اجتماعی و باوجودی که پلیس برگزاری چنین تجمعی را تائید نکرده بود، برگزار شد. این افراد در قالب نوشته‌هایی خواسته‌های مختلفی از جمله تحقق عدالت بیشتر در جهان و اعتراض به جرائم دولتی را مطرح کردند. در مجارستان هم شنبه‌شب (پانزدهم دی ماه) بار دیگر هزاران نفر از مردم این کشور با تجمع در بوداپست به طرح جدید قانون کار که از آن به قانون برده‌داری تعبیر می‌شود، اعتراض کردند.