شورای امنیت:
طالبان به سیاستهای دهه ۱۹۹۰ بازگشته است
یک کمیته وابسته به شورای امنیت سازمان ملل با هشدار درباره تشدید تهدید تروریسم در افغانستان و منطقه، مقامهای طالبان را به تکرار سیاستهای سلبکننده اواخر دهه ۱۹۹۰ متهم کرد.
به گزارش پایگاه طلوعنیوز، تیم نظارت بر تحریم و پشتیبانی تحلیلی، زیرمجموعه کمیته ۱۹۸۸ تحریم طالبان در شورای امنیت سازمان ملل با انتشار گزارش سالانهای هشدار داد، تهدید تروریسم در افغانستان و منطقه رو به افزایش بوده و نشانههایی از بازسازی توانمندی عملیاتی القاعده وجود دارد. در این گزارش نوشته شد: گروه طالبان و مقامهایش که تحت رهبری هبتالله آخوندزاده که به صورت دوفاکتو قدرت را در افغانستان در دست دارند، بار دیگر به سیاستهای مستبدانه سلبکننده و پشتون محوری که دولت قبلی اواخر دهه ۱۹۹۰ طالبان اجرا میکرد، متوسل شدهاند.
در این گزارش آمده است، بعد از ماه اوت ۲۰۲۲، عملیاتهای شاخه داعش خراسان در افغانستان (اگر هم افزایش نیافته باشد) اما به سمت پیچیدهتر و مرگبارتر شدن میرود. طارق فرهادی، یک تحلیلگر امور سیاسی گفت: بعد از تجربه جنگ برای سالهای زیاد در افغانستان، لازم است گفتمانی ملی وجود داشته باشد تا گروههای سیاسی مختلف نزد همدیگر آمده و راهحلی را برای آینده این کشور بیابند در غیر این صورت انحصار قدرت در افغانستان همچنان باقی خواهد ماند.
در این گزارش شورای امنیت سازمان ملل بیان شد، طالبان مفاد مبارزه با تروریسم را در توافق خود با آمریکا تحت عنوان توافق برقراری صلح در افغانستان، عملی نکرده است. در ادامه این گزارش تصریح شد: ارتباط میان طالبان با القاعده و تحریک طالبان پاکستان قوی مانده است. تحت نظارت مقامهای دوفاکتوی گروه طالبان، طیفی از گروههای تروریستی آزادی بیشتری برای مانور دارند. آن گروهها دارند از این موقعیت به خوبی استفاده میکنند و تهدید تروریسم هم در افغانستان و هم در کلیت منطقه رو به افزایش است.
مولفان این گزارش طالبان را متهم کردند که بهرغم تعهدشان برای اینکه اجازه ندهند از خاک افغانستان برای حملات علیه کشورهای دیگر استفاده شود، پذیرای تحریک طالبان پاکستان بوده و از آن فعالانه حمایت کرده است. همچنین طبق این گزارش، طالبان با وجود حفظ روابطش با چندین گروه تروریستی، نزد کشورهای عضو لابیگری کرده تا کمکهای ضد تروریستی را برای جنگش با گروه داعش خراسان که به عنوان رقیب اصلی خود میبیند، دریافت کند.
بر اساس این گزارش، در ضمن وجود نشانههای بازسازی توانمندی عملیاتی القاعده، تحریک طالبان پاکستان هم با حمایت طالبان حملاتی را در پاکستان به اجرا میگذارد و اینکه شبهنظامیان گروههای تروریستی خارجی سراسر مرزهای افغانستان را تهدید میکنند. در این گزارش نوشته شد: روابط بین طالبان افغانستان و تحریک طالبان پاکستان، همچون روابط طالبان با القاعده محکم است و از بین رفتنش بعید است. تداوم حمایت طالبان از تحریک طالبان پاکستان ظاهرا قدرت خویشتنداری اسلامآباد را محک زده و دارای ریسک بازگشت به افزایش سطح خشونت در هر دو سمت مرز است.
این اولین گزارش این تیم نظارتی وابسته به شورای امنیت سازمان ملل است که در تمام طول مدت تهیه آن، طالبان در افغانستان در قدرت قرار داشته است. نویسندگان این گزارش تصریح کردند، رهبران طالبان نشانی از اینکه تسلیم فشارها برای اجرای اصلاحات و سازش به امید کسب رسمیت سیاسی بینالمللی بشوند، ندارند.
در متن گزارش آمده است: هیچ مخالفت سیاسی معناداری آنها را مهار نمیکند. در طول مدت تهیه این گزارش، حضور شبهنظامیان تروریست خارجی که طالبان به آنها پناه داده، تبدیل به یک تهدید امنیتی فزاینده برای بسیاری از کشورهای همسایه شده است. کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر القاعده در ژوئیه ۲۰۲۲ در یک مهمانخانه مرتبط با سراجالدین حقانی، وزیر کشور موقت طالبان، در شهر کابل هم نگرانیها را کاهش نداد.
دیدگاه تان را بنویسید