انحلال پارلمان؛ سناریوی احتمالی برای خروج عراق از بنبست
علیرغم گذشت حدود شش ماه از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی عراق، دولت این کشور به دلیل اختلافات میان احزاب مختلف تشکیل نشده است و بحران سیاسی درحالی روز به روز پیچیدهتر میشود که طی روزهای اخیر سناریوی جدید در محافل سیاسی عراق مطرح شده است و زمزمههایی از تمایل برخی احزاب و در رأس آنها جریان صدر و هم پیمانان آن به انحلال پارلمان و برگزاری مجدد انتخابات به عنوان راه حلی برای خروج از بنبست سیاسی فعلی به گوش میرسد. روزنامه العربی الجدید در گزارشی درباره وضعیت بنبست سیاسی در عراق نوشت: چند روزی است که احزاب سیاسی مختلف عراق با بیانیهها و اظهارات مکرر گزینه انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات جدید در عراق را به عنوان راه حلی برای مقابله با بحران سیاسی کنونی که به زودی وارد هفتمین ماه خود می شود، پیشنهاد میکنند. از زمان اعلام نتایج نهایی و رسمی انتخابات عراق در نوامبر ۲۰۲۱ تا کنون بحران سیاسی عراق همچنان ادامه دارد و به یکی از طولانیترین بحرانها در در این کشور از سال ۲۰۰۳ تاکنون تبدیل شده است. بحران سیاسی عراق متمرکز بر تشکیل دولت جدید است، چراکه مقتدی صدر، رهبر جریان صدر که فراکسیون مطبوعش در انتخابات رتبه اول را کسب کرد، همچنان اصرار دارد که یک دولت اکثریت ملی را تشکیل دهد و حاضر به بازگشت به نظام سهمیه بندی نیست. در مقابل چارچوب هماهنگی شیعیان عراق نیز بر تشکیل دولت براساس توافق میان احزاب سیاسی تاکید دارد و مخالفت تشکیل دولت توسط هر جریانی به غیر از شیعیان است.
طی چند روز گذشته، مواضع سیاسی مختلفی اتخاذ شده است مبنی بر اینکه انحلال پارلمان و برگزاری مجدد انتخابات با توجه به نگرانیها از تاثیر بحران سیاسی بر پرونده امنیتی، گزینهای بهتر از سناریوی هرج و مرج خواهد بود. در همین حال، علاء الرکابی، رئیس جنبش امتداد اخیرا به خبرگزاری عراق گفت که گزینه انحلال پارلمان بار دیگر مطرح شده است؛ چراکه فرصتهای تعیین شده در قانون اساسی سپری شده و هیچ نشانهای از حل و فصل بحران کشور وجود ندارد. همچنین فائق یزیدی، عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق نیز معتقد است: انحلال پارلمان یکی از سناریوهای احتمالی برای خروج از بحران سیاسی کشور است. یکی از اعضای جریان صدر که حاضر به افشای نامش نشده است به العربی الجدید گفته است؛ انحلال پارلمان و برگزاری مجدد انتخابات بهتر از تشکیل دولتی ناکارآمد است. وی همچنین بررسی این گزینه در نشستها و دیدارهای مختلف و به ویژه میان اعضای ائتلاف نجات میهن (ائتلاف سه گانه متشکل از جریان صدر، حزب دموکرات کردستان عراق و ائتلاف حاکمیت) را تایید کرده است. این عضو جریان صدر معتقد است که برگزاری مجدد انتخابات به نفع احزاب حامی طرح تشکیل دولت اکثریت و همچنین احزاب مدنی و مستقل است. وی ادامه داد: تصمیم انحلال پارلمان به دست ائتلاف نجات میهن است. ما ۱۸۰ نماینده داریم و زمانی که متوجه شویم انحلال پارلمان به نفع عراقیها است، بدون تردیداین تصمیم را اتخاذ خواهیم کرد و حتی اگر چارچوب هماهنگی جلسه را تحریم کند، در تشکیل حد نصاب تشکیل این جلسه مشکل نخواهیم داشت.
محمد الصیهود، از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان عراق نیز تایید کرده است که زمزمه انحلال پارلمان و برگزاری مجدد انتخابات طی روزهای اخیر بیشتر شده است و در صورت تداوم بحران سیاسی، انحلال پارلمان بهتر از گزینههای دیگر خواهد بود اما برگزاری انتخابات جدید با همان کمیساریای انتخابات و نظارت دولت کنونی، بیفایده است. یک نماینده چارچوب هماهنگی شیعیان عراق در پارلمان نیز در گفتوگو با العربی الجدید نیز تاکید کرده است که برگزاری مجدد انتخابات باید با تغییر کمیساریای انتخابات و بازنگری در قانون انتخابات همراه باشد و اگر پارلمان منحل شود دیگر نمیتوان قانون را اصلاح کرد.
دیدگاه تان را بنویسید