آریا طاری

رقابت‌های لیگ نخبگان آسیا دیگر رسما به یک کابوس برای هواداران استقلال و پرسپولیس تبدیل شده است. مسابقاتی که روزی این دو تیم برای رسیدن به فینال آن تلاش می‌کردند اما حالا در مرحله گروهی به مشکل خورده‌اند و برای صعود به دور حذفی رقابت‌ها تقلا می‌کنند. هر بار که یک بازی در لیگ نخبگان آسیا از راه می‌رسد، هواداران امیدوارند که تیم‌شان با دست پر زمین را ترک کند اما گویا سرخابی‌ها قصد ندارند با برد در این رقابت‌ها آشتی کنند و جایی بهتر در جدول رده‌بندی به دست بیاورند. در این بین استقلال حداقل یک پیروزی در هفته اول مقابل الغرافه کسب کرده اما پرسپولیس همچنان اسیر طلسمی است که سف و سخت گریبان این تیم را گرفته است. 

تساوی در شب کم‌فروغ آبی‌ها

استقلال در شبی که سردار آزمون و مهدی قایدی تماشاگران ویژه‌اش بودند، در ورزشگاه بن راشد به مصاف پاختاکور ازبکستان رفت و در پایان در شب کم‌فروغی که سپری کرد، با تساوی بدون گل به کار خود پایان داد. آبی‌پوشان که نیاز مبرمی به کسب سه امتیاز کامل این دیدار داشتند، در حالی در شکست دادن رقیب ازبک خود ناکام ماندند که پاختاکور در یکی از بحرانی‌ترین دوران خود به سر می‌برد. این دیدار یکی از کم‌موقعیت‌ترین مسابقاتی بود که تا اینجای رقابت‌ها برگزار شد. بازی کم‌هیجان و کم‌اتفاقی که به خصوص هواداران استقلال انتظارش را نداشتند. با این وجود آبی‌پوشان که از اواسط نیمه دوم کمی تهاجمی‌تر کار را دنبال کردند، چند موقعیت برای گلزنی به دست آوردند که هیچ‌کدام‌شان راهی به دروازه پاختاکور نداشت تا تقسیم امتیازات این بازی بدون رد و بدل شدن هیچ گلی انجام شود. 

وقتی که فرشاد فرجی گل نخست بازی را وارد دروازه الریان کرد، هواداران این تیم خوشحال بودند که می‌توانند بالاخره نخستین برد آسیایی تیم‌شان را جشن بگیرند. سرخ‌پوشان اما تنها 40 دقیقه توانستند برتری خود را حفظ کنند و در دقیقه 57 نتیجه برد را با تساوی عوض کردند. اتفاقی که برای سومین بار در این تیم رقم خورد

اما اگر بخواهیم نیمه پر لیوان را برای استقلال در نظر بگیریم، باید به چند نکته امیدوارکننده اشاره کنیم. به عنوان مثال استقلال که در خط دفاع فصل کابوس‌واری را آغاز کرده بود و تا پیش از بازی معوقه با مس رفسنجان با 16 گل خورده در تمامی بازی‌ها دروازه‌اش باز شده بود، مقابل پاختاکور گلی دریافت نکرد تا برای دومین بازی پیاپی برای این تیم کلین‌شیت ثبت شود. آمار 16 گل خورده در حالی یک فاجعه به حساب می‌آید که آبی‌پوشان در 30 مسابقه فصل گذشته تنها 15 گل خورده داشتند. دومین کلین‌شیت این تیم اما می‌تواند نشانه مهمی برای استقلال باشد که انتظار می‌رود با پیتسو موسیمانه به شمایل یک تیم مدعی برگردد؛ تیمی که در حمله خطرناک بود و در دفاع دیواری به بلندای آسمان مقابل رقبا می‌کشید. 

دیگر نکته‌ای که در بازی مقابل پاختاکور دیده شد و هواداران را به آینده امیدوار کرد، آمادگی بهتر بازیکنان این تیم چه از نظر بدنی و چه تکنیکی و روحی نسبت به بازی‌های قبل بود. بازیکنانی نظیر حسین حسینی، رافائل سیلوا و حتی ایمان سلیمی که دچار افت شده بودند اما رگه‌های امید را در این بازی نشان دادند. درمجموع اگر با وجود زهردار نبودن خط حمله پاختاکور به خط دفاع استقلال نمره قبولی بدهیم، همچنان خط حمله ضعیف عمل کرد و جای دفاعی از خود باقی نگذاشت. شاید این اتفاق پیتسو را مصمم‌تر کرد که تا پیش از آغاز فصل نقل‌وانتقالات زمستانه یک مهاجم را به ترکیب این تیم اضافه کند. موسیمانه حتی تصمیم گرفت با چهار تعویض همزمان روند هجومی تیمش را بهبود ببخشد اما باز هم خبری از گل نشد. 

حالا هواداران تیم آبی‌پوش پایتخت امیدوارند مرد آفریقایی هرچه سریع‌تر اوضاع را در این تیم روبه‌راه کند. استقلال در دیدار بعدی خود در لیگ نخبگان باید روز دوشنبه دوازدهم آذرماه در جده به مصاف الاهلی عربستان بروند و اگر روند گل نزدن‌هایش ادامه پیدا کند، این تیم با بدترین عملکرد تیم‌های ایرانی در لیگ قهرمانان و نخبگان آسیا که به نام سپاهان است برابر خواهد شد. سپاهان در لیگ قهرمانان 2016 از هفته دوم تا پایان مرحله گروهی در گلزنی ناکام ماند که این بدترین عملکرد یک تیم ایرانی در تاریخ لیگ قهرمانان آسیا است. 

این مرد نمی‌برد! 

وقتی که فرشاد فرجی در دقیقه 17 بازی با الریان گل نخست بازی و پرسپولیس را وارد دروازه الریان کرد، هواداران این تیم خوشحال بودند که می‌توانند بالاخره نخستین برد آسیایی تیم‌شان را جشن بگیرند. سرخ‌پوشان اما تنها 40 دقیقه توانستند برتری خود را حفظ کنند و در دقیقه 57 نتیجه برد را با تساوی عوض کردند. البته باید گفت گاریدو و تیمش خوش‌شانس بودند که آخرین موقعیت‌های الریان تبدیل به گل نشد و با باخت مستطیل سبز را ترک نکردند! 

استقلال در شبی که سردار آزمون و مهدی قایدی تماشاگران ویژه‌اش بودند، به مصاف پاختاکور ازبکستان رفت و با تساوی بدون گل به کار خود پایان داد. آبی‌پوشان که نیاز مبرمی به کسب سه امتیاز کامل این دیدار داشتند، در حالی در شکست دادن رقیب ازبک خود ناکام ماندند که پاختاکور در یکی از بحرانی‌ترین دوران خود به سر می‌برد

با این مساوی، پرسپولیس برای هشتمین بازی است که بردی در آسیا به دست نیاورده است. آخرین باری که آنها به عنوان تیم برنده از زمین خارج شدند به دیدار رفت برابر استقلال تاجیکستان برمی‌گردد که یحیی گل‌محمدی روی نیمکت سرخ‌پوشان نشسته بود. بعد از آن بازی پرسپولیس وارد بحران آسیایی شد و در مسابقاتش یا مساوی کرد یا شکست خورد. فصل گذشته پرسپولیس نتوانست از مرحله گروهی عبور کند و به نظر می‌رسد این اتفاق امسال هم در حال تکرار شدن است. در لیگ نخبگان‌ آسیا پرسپولیس دو شکست یک بر صفر مقابل الاهلی عربستان و السد قطر را تجربه کرده و سه دیدار برابر پاختاکور، الغرافه و الریان هم با تساوی یک-یک تمام شده است. حالا سرخ‌پوشان تهرانی از پنج مسابقه سه امتیاز کسب کرده‌اند و برای قرار گرفتن در جمع هشت تیم برتر جدول 12 تیمی مسابقات لیگ نخبگان و صعود به مرحله بعدی، ماموریت بسیار دشواری دارند. در سه هفته باقی‌مانده پرسپولیس باید ابتدا به مصاف الشرطه عراق برود و در ادامه با الهلال و النصر که دو قدرت این روزهای غرب آسیا هستند دیدار کند. باید دید طلسم نبردن‌های گاریدو و پرسپولیس در آسیا در هفته بعدی رقابت‌ها شکسته می‌شود یا نه. 

گاریدو برای قطع کردن سناریوی تکراری تعویض برد با مساوی، باید چاره‌ای اساسی بیندیشد. او که به دلیل محرومیت از روی سکو بازی تیمش را دنبال کرد، برای سومین بار شاهد این بود که تیمش گل برتری را به ثمر می‌رساند اما زود تمرکزش را از دست می‌دهد و پیروزی را از دست می‌دهد. شاید او ابتدا باید خودش طلسم نبردن‌هایش در آسیا که حالا به 11 بازی رسیده را در ذهنش باطل کند. 

کورسوی امید برای صعود

با وجود اینکه پرسپولیس و استقلال یکی از بدترین دوره‌های‌شان در رقابت‌های آسیایی را تجربه می‌کنند، این دو تیم هنوز کورسویی از امید برای صعود از مرحله گروهی را دارند. اولین دوره لیگ نخبگان با حضور 24 تیم برگزار می‌شود که مثل سابق مناطق غرب و شرق آسیا به صورت مجزا کار را دنبال می‌کنند. این رقابت‌ها به دو گروه 12 تیمه تقسیم شده و از هر گروه هشتم برتر راهی مرحله حذفی می‌شوند. روند جداگانه مناطق غرب و شرق در مرحله یک‌هشتم نهایی هم ادامه پیدا می‌کند و نماینده‌های دو سوی قاره از مرحله یک‌چهارم نهایی با هم روبه‌رو می‌شوند. 

تا به اینجای کار در رقابت‌های غرب آسیا الاهلی عربستان با رکورد صددرصد پیروزی و کسب 15 امتیاز کامل از پنج مسابقه، صعودش به مرحله بعدی را مسجل کرده است. در رده دوم جدول هم النصر قرار دارد که با 13 امتیاز، دومین تیم صعودکننده به جمع 16 تیم برتر قاره به شمار می‌رود. الهلال هم که شب گذشته به مصاف السد رفت، حتی اگر از سه بازی آینده یک امتیاز به دست بیاورند، صعودشان به مرحله حذفی مسجل است. درواقع باید گفت این سه تیم در ادامه مسابقات برای رسیدن به رتبه نخست تلاش خواهند کرد و نگرانی بابت صعود ندارند. 

آبی‌پوشان هم با یک برد و یک تساوی و پنج امتیازی که به دست آوردند، به واسطه گل زده کمتر نسبت به الریان در رده هفتم قرار گرفتند در منطقه صعود حضور داشته باشند. آبی‌ها در سه هفته پایانی باید به مصاف الاهلی عربستان، الشرطه عراق و الریان قطر بروند؛ مسیری که نسبت به پرسپولیس هموارتر است و آبی‌ها اگر موتور گلزنی‌شان را روشن کنند و دروازه‌شان را بسته نگه دارند، می‌توانند بخشی از مرحله حذفی لیگ نخبگان باشند. 

پرسپولیس اما باید قوی‌تر از استقلال کار را دنبال کنند. آنها با کسب سه امتیاز از سه تساوی پیش از پایان هفته پنجم در رده نهم قرار گرفتند و اگر بتوانند از سه بازی آینده خود بیشترین امتیاز را به ‌دست بیاورند، از مرحله گروهی صعود می‌کنند. ماموریتی که با توجه به شرایط فعلی این تیم در آسیا نیازمند یک معجزه است! اگر امتیاز میزبانی به نماینده‌های ایران برگردد، دیدار با النصر تنها مسابقه‌ای است که پرسپولیس می‌تواند در خانه برگزار کند و به مصاف یاران کریستیانو رونالدو برود. شاگردان گاریدو در دیدار مقابل الشرطه عراق و الهلال عربستان مهمان هستند و کار سختی پیش رو دارند. در هر حال سرخ‌پوشان روی کاغذ هنوز شانس صعود دارند و باید دید که می‌توانند این شانس را در واقعیت هم محقق کنند یا نه.