رامین پرتو

پیشنهاد ترامپ برای غزه و انتقال جمعیت این منطقه به کشورهایی مانند اردن، مصر و حتی عربستان سعودی با موج واکنش‌های متعددی از سوی این کشورها و دولت‌های عربی روبرو شده و در این مسیر حالا مقامات ریاض، همانند گذشته نشستی را با سران کشورهای عربی برگزار کردند. بر اساس گزارش واس، دیدار محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان با رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مانند قطر، اردن و مصر در ریاض در سایه تلاش کشورهای عربی برای ارائه یک طرح در مقابل پیشنهاد دونالد ترامپ ئیس جمهور آمریکا برای کوچاندن فلسطینی‌ها از نوار غزه به مصر و اردن برگزار شد. ریاض با تاکید بر اینکه این نشست یک دیدار برادرانه غیر رسمی است و نتایج آن در راستای دستور کار نشست سران عربی در مصر در چهار مارس خواهد بود، برای کاهش سقف انتظارات از این نشست تلاش کرد. 

در این نشست امیر قطر، رئیس امارات، امیر کویت، ولیعهد بحرین، پادشاه اردن، رئیس‌جمهور مصر حضور داشتند. رهبران شرکت کننده در این دیدار از برگزاری نشست فوق العاده سران عرب در قاهره در چهار مارس آینده استقبال کردند. آناتولی گزارش داده که، در این دیدار درباره مسائل منطقه‌ای و بین المللی و تلاش‌های مشترک برای حمایت از مسئله فلسطین و تحولات اوضاع نوار غزه صحبت شده است. این نشست از این نظر اهمیت داشت که منعکس کننده اجماع عربی درباره مخالفت با کوچاندن فلسطینی‌ها از غزه است. 

نکته بسیار مهم این است که هیچگونه بیانیه پایانی از سوی نشست غیر رسمی رهبران عربی در ریاض صادر نشد. یک منبع نزدیک به دولت عربستان و خبرگزاری فرانسه گفت که این نشست روز جمعه برگزار و بعد از ظهر جمعه پایان یافت اما از طرف کشور عمان هیچ شخصی در آن حضور نداشت و از سوی دیگر گفته شده که مذاکرات محرمانه بوده است. شبکه خبری دولتی عربستان تصویری را از شرکت‌کنندگان در نشست ریاض منتشر کرد بدون اینکه مکان آن یا دستور کار آن را مشخص کند! 

مقامات اسرائیل در حال طی مقدمات الحاق کرانه باختری به سرزمین‌های خود هستند. اولین اقدامات با عملیات تخریب در ۲۷ ژانویه تا ۱۹ فوریه صورت گرفت. این در حالیست که مرکز امور مذاکرات در سازمان آزادی‌بخش فلسطین نقشه‌ای را افشا کرد که حاکی از کنترل اسرئیل بر ۴۴.۵ درصد از مناطق کرانه باختری است!

در این راستا اعلام شده که قرار است مصر، طرحی را درباره آینده غزه ارائه کند که هنوز جزئیات آن مشخص نشده است اما یک منبع دیپلمات مصری در واشنگتن به العربی الجدید گفت: این طرح از دو مرحله تشکیل می‌شود. مرحله اول ۱۰ سال طول خواهد کشید که شامل عملیات بازسازی و ساخت و ساز و ایجاد زیرساخت است و مرحله اول آماده سازی فضا برای اجرای مرحله دوم طرح است. به گفته منبع مذکور، این طرح شامل ایجاد محدودیت‌هایی درباره سلاح مقاومت بدون خلع آن است. اماکن مشخصی برای انبارهای سلاح که تحت نظارت اروپا و مصر خواهد بود مطرح خواهد شد. 

تهیه سند واحد علیه اسرئیل

به موازات این اقدام، کمیته مقدماتی هفتمین کنفرانس پارلمان عربی و رؤسای مجالس و پارلمان‌های عربی تصمیم گرفته‌اند برای همبستگی با ملت فلسطین در این شرایط حساس،‌ دستورکار این کمیته را به طور کامل به حمایت از ایستادگی ملت فلسطین و مخالفت با کوچاندن آنها از سرزمین خود اختصاص دهند. منابع عربی در این خصوص می‌گویند این سند که «حمایت از ایستادگی ملت فلسطین در سرزمین خود و مخالفت با طرح‌های کوچ اجباری،‌ الحاق و تلاش‌ها برای نابودی مسأله فلسطین» نام خواهد داشت، تنها سندی است که در دستورکار کنفرانس رؤسای مجالس و پارلمان‌های عربی قرار دارد. 

در پیش‌نویس این سند واحد که قرار است توسط رؤسای پارلمان عربی در قاهره بررسی شود، بر ثابت بودن موضع عربی در مخالفت با همه پیشنهادها برای کوچ اجباری و تلاش‌ها برای نابودی مسأله فلسطین تأکید شده است. این پیش‌نویس همچنین شامل تعدادی اقدامات واحد پارلمانی است که توسط پارلمان عربی و اتحادیه پارلمان عربی و پارلمان‌ها و مجالس عربی برای حمایت از ایستادگی ملت فلسطین در سرزمین خود و تقویت نقش دیپلماسی پارلمان عربی در دفاع از حقوق تاریخی و غیر قابل تصرف خود به ویژه تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس انجام خواهد شد.

رؤسای پارلمان عربی همچنین در چارچوب این سند واحد، طرح اقدام واحد پارلمان عربی برای حمایت از ایستادگی ملت فلسطین در سرزمین خود و مخالفت با پیشنهادات کوچ اجباری ملت فلسطین را بررسی می‌کنند. بنا بر گفته رئیس پارلمان عربی،‌ طرح اقدام عربی شامل تعدادی محور است که نمایندگان پارلمان عربی می‌توانند در حمایت از مسأله فلسطین در این مرحله خطرناک که در آن با طرح‌هایی برای نابودی روبه‌روست، اتخاذ کنند. مهمترین این محورها ثابت بودن موضع پارلمان عربی در قبال مسأله فلسطین و تحولات خطرناکی است که در حال انجام است و نیز پیشنهاداتی برای اقدام پارلمانی عربی برای حمایت از مسأله فلسطین و حمایت از ایستادگی مردم فلسطین در سرزمین خود است. همچنین سند واحد دارای محوری درباره اقدام در داخل اتحادیه پارلمانی بین‌المللی در مخالفت با کوچ اجباری ملت فلسطین و درج این موضوع به عنوان یک بند فوق‌العاده در دستورکار اتحادیه پارلمانی بین‌المللی است. 

نشست ولیعهد عربستان با رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای ارائه یک طرح در مقابل پیشنهاد دونالد ترامپ برای کوچاندن فلسطینی‌ها از نوار غزه به مصر و اردن برگزار شد. ریاض با تاکید بر اینکه این نشست یک دیدار برادرانه غیر رسمی است، برای کاهش سقف انتظارات از آن تلاش کرد

تشدید تحرکات تل‌آویو در کرانه باختری

در سایه این تحرکات و تحولات سیاسی، اسرائیل از مشغولیت کشورهای عربی به نفع خود بهره‌برداری کرده و در حال دامن زدن به درگیری است اما اینبار کرانه باختری را هدف گرفته است. بر اساس گزارش منابع محلی، نیروهای اسرائیل به شهرک ابودیس در شرق قدس اشغالی یورش برده و وارد درگیری‌هایی با جوانان فلسطینی شدند. در شهر طولکرم نیز نیروهای اسرائیل تعداد زیادی تجهیزات نظامی را وارد این شهر و اردوگاه آن کردند. 

همچنین نظامیان اسرائیل صبح دیروز (شنبه) به شهرک بیت عوا در جنوب شهر الخلیل و روستای سلواد در شمال رام‌الله یورش بردند. این نیروها همچنین به شهر بیت لحم و اردوگاه بلاطه در نابلس و منزل تعدادی از اسرای فلسطینی یورش بردند. به گفته منابع فلسطینی یک جوان در شهر طولکرم توسط نیروهای اسرائیل مورد ضرب و جرح قرار گرفت. نیروهای اسرائیل تجهیزات گسترده‌ای را به طولکرم و نورشمس وارد کرده و موانعی را در خیابان‌های اصلی ایجاد کردند. به گفته منابع فلسطینی طی یورش نیروهای رژیم صهیونیستی به شهر الخلیل و شهر جنین دو کودک فلسطینی به ضرب گلوله این نیروها 

کشته شدند. 

از سوی دیگر جنبش حماس اعلام کرد: بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل یک بازدید تحریک‌آمیز از اردوگاه طولکرم داشت که یک اقدام نمایشی و تلاش برای سرپوش گذاشتن بر شکست مکرر و عقب‌نشینی آن در مقابله با مقاومت ملت فلسطین بود. جنبش حماس تاکید کرد که نتانیاهو به این نمایش‌ها عادت کرده است. این حرکت هرگز موجب ترس ملت و مقاومت ما نمی‌شود بلکه بر عزم و اراده آن برای ادامه مسیر جهاد تا زمان پیروزی و آزادی می‌افزاید. پیش از این سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل تصویری را از نتانیاهو و تعدادی از افسران ارتش اسرائیل در داخل یک منزل فلسطینی در اردوگاه طولکرم منتشر کرد. نتانیاهو از آغاز فعالیت‌های عملیاتی نظامی اضافی در کرانه باختری به دلیل انفجار سه اتوبوس در تل‌آویو خبر داد اما این آخر کار آنها نبوده است. 

بر این اساس مقامات اسرائیل تخریب‌های سیستماتیک در کرانه باختری را تشدید کرده و به دنبال سیاست «ویران کردن بیش از آنچه می‌سازند» طبق دیدگاه «بتسلئیل اسموتریچ» وزیر دارایی اسرائیل برای جلوگیری از گسترش شهری فلسطین و تقویت شهرک‌ها هستند. این استراتژی شامل تخریب تأسیسات، اعمال محدودیت‌های بوروکراتیک که مانع ساخت و ساز می‌شود و تسهیل حملات شهرک‌نشینان است که حضور فلسطینی‌ها در کرانه باختری را تهدید و درد و رنج فلسطینی‌ها را عمیق‌تر می‌کند. 

به گفته راجح التلاحمه، پژوهشگر مرکز تحقیقات اراضی، مقامات اسرائیل در حال طی مقدمات الحاق کرانه باختری به سرزمین‌های خود هستند. اولین اقدامات با عملیات تخریب در ۲۷ ژانویه تا ۱۹ فوریه صورت گرفت. رژیم اشغالگر طی این مدت ۳۵ تأسیسات فلسطینی را تخریب کرد. این در حالیست که مرکز امور مذاکرات در سازمان آزادی‌بخش فلسطین نقشه‌ای را افشا کرد که حاکی از کنترل اسرئیل بر ۴۴.۵ درصد از مناطق کرانه باختری است!