به دنبال افزایش قیمت برخی داروها، سازمان تامین اجتماعی از افزایش قیمت بیش از ۴۰۰ قلم از داروهای تحت پوشش این سازمان خبر داد ولی اعلام کرده که بیمه‌شدگان نباید چندان نگرانی این افزایش قیمت‌ها باشند، موضوعی که البته نمی‌توان چندان به آن دل خوش کرد.

به گزارش «توسعه ایرانی»، روند افزایش قیمت داروها ابعاد نگران‌کننده‌ای یافته است. در حالی‌که انتظار می‌رفت در سال آینده که ارز ترجیحی دارو از گردونه واردات این اقلام پراهمیت حذف می‌شود، نظام سلامت کشور گرانی را از همین امسال کلید زد و افزایش قیمت‌های در محدوده 25 تا 400درصدی را بر قیمت داروهای مورد نیاز کشور وارد کرد.

سهرابی: دولت، ساده‌ترین نیازهای زندگی ازجمله داروی ارزان را از مردم دریغ می‌کند با این هدف که صرفاً کسری بودجه سنگین خود را جبران کند و منبعی برای کسب درآمد داشته باشد

پیشتر معاون درمان سازمان تامین اجتماعی با انتقاد از این وضعیت اعلام کرده بود که طبق توافق وزارت بهداشت و صندوق‌های بیمه‌گر، قرار بوده امسال تنها 25درصد به قیمت دارو افزوده شود و منابعی برای افزایش قیمت بیشتر از آن دیده نشده است. با این حال، روز گذشته، لحن صحبت‌های وی تغییر کرد و از بیمه‌شدگان این سازمان خواست که چندان نگران گرانی قیمت دارو نباشند.

سهم ریالی بیمه‌ها و بیماران از دارو افزایش یافته است

شهرام غفاری در گفت‌وگو با ایسنا‌ در این باره اظهار کرد: به دنبال افزایش قیمت دارو طی چند وقت اخیر، سازمان‌های بیمه‌گر با تاخیر در جریان این افزایش قیمت قرار گرفتند یعنی با یک هفته الی ۱۰ روز تاخیر، قیمت‌های جدید داروها در سامانه‌های بیمه‌گر اعمال شد و با توجه به عدم تغییر یارانه‌های دارو، سهم ریالی بیمه‌ها و بیماران افزایش یافت. وی با اشاره به میزان افزایش قیمت داروها گفت: میزان افزایش قیمت داروها از ۱۰ تا ۲۰درصد تا چند برابر متغیر است اما در مجموع این افزایش قیمت مشمول بیش از حد ۴۰۰ قلم داروی تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی شده است.

معاون درمان سازمان تامین اجتماعی افزود: اکنون هم سهم بیمه و هم سهم‌بیمه شده افزایش یافته است.

وی اشاره کرد: کمافی‌السابق ۳۰درصد از قیمت داروهای سرپایی توسط بیمه‌شده و ۷۰درصد توسط بیمه‌گر و در بخش بستری ۱۰درصد توسط بیمه‌شده و ۹۰درصد توسط بیمه‌گر پرداخت می‌شود. البته بسیاری از داروها برای بیماران خاص و مزمن با فرانشیز بسیار اندک و حتی رایگان تحویل می‌شود.

امر غیرممکن درمان برای بازنشستگان

اشاره ضمنی معاون درمان سازمان تامین اجتماعی به افزایش پرداختی از جیب بیمه‌شدگان، نگرانی در بین ذی‌نفعان این سازمان بیمه‌گر را بیشتر می‌کند.

«احسان سهرابی» فعال کارگری در انتقاد از هزینه‌های بالای درمان و گران شدن دارو به ایلنا گفت: کارگری که ۳۰ سال صادقانه به این مرز و بوم خدمت کرده، در زمان بازنشستگی و خانه‌نشینی به دلیل شرایط کاری غیراستاندارد و ضعف بدنی، دچار کاهش توانایی جسمانی یا بیماری‌های ناشی از کار شده است اما دغدغه اصلی اینجا بیماری نیست، بلکه هزینه‌های بالای آن است که با عدم تمکن مالی و پوشش ندادن بیمه‌ها، به یک دردسر جدی تبدیل می‌شود.

او با بیان اینکه « انتظار تاریخ مرگ به دلیل نداشتن پول درمان و عدم پوشش‌های بیمه‌ای، سرنوشت محتوم برخی از بازنشستگان است» اضافه کرد: باید پرسید چرا قانون الزام تامین اجتماعی برای بیمه‌شدگان اجرا نمی‌شود؟ قیمت داروها سر به فلک کشیده و هزینه‌های ویزیت پزشکان نیز مزید بر علت شده است. در مراجعه به برخی از  پزشکان باید ابتدا ویزیت پرداخت شود. دکتر جهت تشخیص، دستور آزمایش می‌دهد و بعد جهت کنترل برگه آزمایش مجددا ویزیت دریافت می‌شود و بعد اعلام می‌کنند باید سونو نیز داشته باشید و باز پرداخت حق ویزیتی دیگر در برنامه قرار می‌گیرد!

غفاری: میزان افزایش قیمت داروها از ۱۰ تا ۲۰درصد تا چند برابر متغیر است و در مجموع این افزایش قیمت مشمول بیش از حد ۴۰۰ قلم داروی تحت پوشش تامین اجتماعی شده و هم سهم بیمه و هم سهم‌بیمه شده افزایش یافته است

هزینه‌های بیماری نجومی شده است

سهرابی تاکید می‌کند که هزینه‌های درمان بیماری‌ها نجومی‌ست. او توضیح می‌دهد: پزشک به اصرار بیمار بخشی از درمان را در بیمارستان‌های دولتی انجام می‌دهد و اعلام می‌کند پرونده شما در مطب است و برای ویزیت همواره باید آنجا بیایید. آن وقت در طول درمان بخش مهمی از کار را به کلینیک‌های خصوصی ارجاع می‌دهد بدون اینکه به فرد در مورد هزینه‌هایش بگوید. برای مثال ۳۵ جلسه رادیوتراپی برای سرطان تجویز می‌کنند که هزینه هر جلسه ۷ دقیقه‌ای بیش از ۲ میلیون تومان است که باید پرداخت شود. بخش کوچکی از این رقم نجومی را بیمه تامین اجتماعی و بخش دیگر را بیمه مکمل درمان می‌پردازد و الباقی نیز باید توسط بیمار پرداخت شود.

دولت، درمان را به امر غیرممکنی برای کم‌درآمدها بدل کرده

این فعال کارگری می‌افزاید: رئیس سازمان غذا و دارو اخیرا اعلام کرده قیمت ۳۷۰ قلم دارو افزایش یافته و از مجموع حدود 3 هزار و 800 قلم دارو، قیمت ۳۷۰ قلم افزایش یافته است. به عنوان مثال، قیمت برخی آمپول‌ها از 6هزار تومان به ۱۹هزار تومان رسیده است. این گرانی دارو، درمان را به امر غیرممکن بدل کرده است.

سهرابی ادامه می‌دهد: واقعاً نمی‌دانیم چرا دولت‌ها مسیر غلط حذف یارانه دارو و اقلام اساسی و همچنین حذف ارز ترجیحی را با شتاب در پیش گرفته‌اند. برخورد کالایی با دارو و درمان مردم، نه انسانی و درست است و نه با قانون اساسی تطابق دارد. دارو، کالای لوکس نیست بلکه کالای حیاتی است. برخورد دولت با دارو به‌ عنوان کالای مازاد یا لوکس می‌تواند خطرناک باشد و تبعات سنگینی داشته باشد.

به گفته وی، ساده‌ترین نیازهای زندگی ازجمله داروی ارزان را از مردم دریغ می‌کنند با این هدف که صرفاً کسری بودجه سنگین خود را جبران کنند و منبعی برای کسب درآمد داشته باشند.

این فعال کارگری در ادامه تاکید می‌کند: گذشته از این مشکلات عام حوزه درمان، سازمان تامین اجتماعی به عنوان بستانکار ابدی دولت و بدهکار دائم مراکز درمانی نیز مشکلات خاص خود را دارد. این سازمان بیمه‌گر قادر به پوشش قیمت‌های افزایش یافته دارو نیست. درمان با فرانشیز را به خوبی و به صورت رایگان پوشش نمی‌دهد و در عمل به قانون الزام حتی در حد یک پایبندی و تعهد بسیار حداقلی، ناتوان است.

به گفته سهرابی، یکی از مشکلات در تامین اجتماعی، کاستی‌های موجود در مراکز ملکی این سازمان است. او اضافه می‌کند: میزان خدمات درمانی ارائه شده در این مراکز کافی نیست و صف انتظار برای خدمات طولانی‌ست؛ مثلا بیماری که سنگ کلیه دارد باید ساعت‌ها در صف بایستد تا از خدمات درمانی رایگان استفاده کند و از همه اینها مهم‌تر، سطح دسترسی بیمه‌شدگان به خدمات درمانی پایین است.

او در پایان اضافه می‌کند: این کاستی‌ها موجب شده کارگران بازنشسته در زمان پیری و بیماری، کاسه چه‌کنم چه‌کنم به دست بگیرند و عطای درمان را به لقای هزینه‌های سنگین آن ببخشند. با بیماری در خانه بنشینند و برای آمدن مرگ و آن روز پایان روزشماری کنند.