نازنین دشتی

 هفت سال پیش آخرین رقابت های جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا برگزار شد. رقابت‌هایی که دو دوره قبلی آن که در سال‌های 2015 و 2018 برگزار شد، این زنان فوتسال ایران بودند که توانستند دو قهرمانی پیاپی به دست بیاورند و نگاه‌ها را در قاره کهن به طرف خود بکشانند. حالا کنفدراسیون فوتبال آسیا تصمیم گرفته بعد از هفت سال تعطیلی این رقابت‌ها، جام ملت‌های زنان را از سر بگیرد و دوباره بهترین تیم‌های قاره را به رقابت با هم دعوت کند. 

اما تیم‌های حاضر در دور جدید این مسابقات به چه شکل خودشان را به جام ملت‌ها رسانده‌اند؟ تیم زنان ایران به واسطه عملکرد درخشانی که داشت از حضور در مرحله انتخابی معاف شد و ژاپن هم که رقیب تیم ملی ایران در فینال جام 2018 بود، در مرحله پلی‌آف شرکت نکرد. به این ترتیب مرحله مقدماتی جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا 2025 با حضور 19 تیم پیگیری شد که تیم‌های ملی تایلند، اندونزی، استرالیا، ویتنام، بحرین، هنگ‌کنگ، ازبکستان، چین‌تایپه و فیلیپین توانستند از این مرحله گذر کنند و نام‌شان در کنار نام تیم‌های ملی فوتسال زنان ایران و ژاپن و البته چین قرار گرفت؛ چینی‌ها به واسطه میزبانی‌شان از جام ملت‌های 2025 در مرحله مقدماتی شرکت نکردند و بدون مسابقه نام‌شان را در فهرست شرکت‌کننده‌ها قرار دادند. به این ترتیب 12 تیم برتر مشخص شدند و حالا قرار است تیم‌ها با برگزاری قرعه‌کشی که قرار است نمایندگان ای.اف.سی در آن شرکت کنند، رقبای خود را بشناسند. 

18 بهمن، روز سرنوشت‌ساز 

طبق اعلام مسئولان کمیته مسابقات کنفدراسیون فوتبال آسیا زمان قرعه‌کشی سومین دوره جام ملت‌های فوتسال زنان آسیا هجدهم بهمن‌ماه خواهد بود؛ این مراسم به میزبانی شهر خوخ‌خوت در کشور چین برگزار می‌شود. جام ملت‌ها طبق روال دو دوره قبلی این مسابقات قرار است در ماه می برگزار شود و طبق تقویم کنفدراسیون فوتبال آسیا تاریخ دقیق جام ملت‌های 2025 از 17 تا 28 اردیبهشت 1404 مشخص شده که در این رقابت‌ها تیم‌ها در قالب سه گروه چهار تیمی به رقابت می‌پردازند. حالا تیم‌ها منتظر هجدهم بهمن هستند تا چهره رقبای خود را بشناسند و آماده این مسابقه بعد از هفت سال شوند. 

چین و تایلند و ایران در یک سید

فدراسیون جهانی فیفا در حالی به تازگی رنکینگ تیم‌های ملی فوتسال زنان را ترتیب داده که انتقاداتی به آن از جهت رتبه‌های اختصاص‌یافته به تیم‌ها وارد شده است. با این حال سیدبندی سومین دوره جام ملت‌ها بر اساس رنکینگ فیفا انجام شده و 12 تیم شرکت‌کننده در این رقابت‌ها، در چهار سید تقسیم شده‌اند. در سید اول تیم ملی فوتسال زنان چین که میزبان رقابت‌هاست به همراه تیم ملی تایلند که بر اساس رنکینگ فیفا برترین تیم آسیا و ششمین تیم دنیاست و همچنین تیم ملی ایران که نهمین تیم رنکینگ است، قرار دارند. در سید دوم اما غولی از شرق آسیا دیده می‌شود. تیم ملی ژاپن که در رنکینگ جهانی تنها یک پله با زنان ایران فاصله دارد در سید دوم قرار گرفته و در کنار این تیم ویتنام و ازبکستان حضور دارند. اندونزی، چین‌تایپه و هنگ‌کنگ هم تیم‌های حاضر در سید سوم هستند و تیم‌های ملی فوتسال زنان بحرین، فیلیپین و استرالیا هم در سید چهارم حضور دارند.

نکته مهم این است که از میان این 12 تیم، تنها سه تیم برتر جام ملت‌ها به استثنای فیلیپین راهی اولین دوره رسمی جام جهانی فوتسال زنان می‌شوند. موضوعی که انگیزه زیادی به مدعی‌های این رقابت‌ها از جمله تیم ملی ایران می‌دهد تا بخشی از جام جهانی باشند. ناگفته نماند فیلیپین به واسطه میزبانی سهمیه جام جهانی را از حالا در جیب دارد و به این ترتیب این مسابقات در این دوره چهار نماینده از آسیا خواهد داشت. 

فینالی که دو بار تکرار شد

همان‌طور که اشاره شد، تیم ملی فوتسال زنان در دوره اخیر جام ملت‌ها به قهرمانی رسیده است اما هر دو بار هم در بازی آخر به نبرد سامورایی‌ها رفته است. حالا سیدبندی انجام‌شده به نحوی است که خطر تقابل با ژاپن را در مرحله گروهی افزایش داده است. تقابلی که کم از فینال ندارد و ژاپنی‌ها هر کجا که با ایران روبه‌رو شوند، با انگیزه انتقام جام‌های از دست رفته به میدان خواهند آمد. البته وضعیت فوتسال زنان این روزها آنقدر وخیم است که تمام تیم‌های حاضر در جام ملت‌ها خطرناک به حساب می‌آیند. به عنوان مثال ویتنام در تورنمنت اخیر چین از ایران امتیاز گرفت و ازبکستان هم توانست فوتسال زنان کشورمان را شکست بدهد. دو تیمی که روزگاری حرفی برای گفتن مقابل تیم ایران نداشتند اما حالا به واسطه سال‌ها بی‌توجهی که به فوتسال زنان ایران شده، شانس پیروزی مقابل کشورمان را پیدا کرده‌اند! 

جامی که این روزها رویایی است

درست در روزهایی که فوتسال زنان اسیر بی‌توجهی و پسرفت شده است، رقبای کشورمان در حال پیشرفت و قوی‌تر شدن هستند. به عنوان مثال تایلند، اندونزی، استرالیا و ویتنام در مرحله مقدماتی جام ملت‌ها عملکرد قابل توجهی داشتند و نوید این را دادند که قرار است در جام ملت‌ها نمایش‌های درخشانی را از آنها ببینیم. در این شرایط دفاع از عنوان قهرمانی و رسیدن به جام جهانی برای تیم ملی کشورمان رویایی بیش نیست. مگر اینکه در فرصت باقی‌مانده فدراسیون که انتخاباتش هم نزدیک است، فکری اساسی برای فوتسال زنان بکند تا این تیم بتواند سومین قهرمانی‌اش را رقم بزند. به خصوص که پیش‌بینی می‌شود در مراسم قرعه‌کشی، قرعه مرگ نصیب فوتسال زنان شود و در این شرایط بدون برنامه‌ریزی مدون و حمایت اصولی، رسیدن به جام قهرمانی همان رویا باقی خواهد ماند.