تأملی بر توقیف و مصادره ساختمان ملی نفت ایران در روتردام؛
عوارض مخالفت با کرسنت؛ از جریمه ۱۸ میلیارد دلاری تا ۲۵ میلیارد دلار گازی که دود شد
پس از مصادره ساختمان ملی نفت ایران در لندن اینبار نوبت به توقیف و مصادره ساختمان این شرکت در روتردام رسید. دادگاه منطقهای روتردام در تاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۲۴ (۹ آبان ۱۴۰۳) به بررسی اختلاف میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت هلندی Heuvel در خصوص فروش ساختمان توقیفشده در روتردام پرداخت. در نهایت طبق اعلام این دادگاه با درخواستهای ایران رد شد و رأی به مصادره این ساختمان داده شد. پرونده کرسنت یک نام آشنا در سپهر اقتصادی و سیاسی ایران است که میتوانست نتایج نسبتا خوبی را در حوزه گازی ایران رقم بزند، اما اکنون آنچه از آن بر جای مانده است جریمه ۱۸ هزار دلاری برای ایران و مشعلهایی است که بیهوده میسوزند. مشعلهایی که به اندازه عمر چند دولت سوختند و کارشناسان میگویند ارزش هدر رفت این انرژی به قیمت امروز به قیمت ۲۵ میلیارد دلار است.
به گزارش اقتصادآنلاین، بر اساس قرارداد کرسنت قرار بود روزانه ۱۴ تا ۱۵ میلیون متر مکعب گاز همراه نفت و گاز تولیدی از لایه گازی این میدان از سوی ایران به امارات تحویل شود. اما با قطع اجرای این قرارداد از سال ۱۳۸۴ تاکنون، حدود ۷۵ میلیارد متر مکعب گاز همراه در این میدان در مشعلها سوخته و تلف شده است. کارشناسان پیش بینی میکنند ارزش این حجم از گاز در بازارهای منطقهای با قیمتهای کنونی بیش از ۲۵ میلیارد دلار است. پیشتر محمود زیرکچیانزاده مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران مردادماه سال ۹۲ اعلام کرده بود که، در مدت هشت سال گذشته تاکنون حدود ۲۹۰ میلیارد فوت مکعب گاز میدان مشترک سلمان در مشعل بیهوده سوزانده شده است، در حالی که امارات روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز از این میدان مشترک برداشت میکند.
در نهایت آنچه که اکنون نصیب ایران شده است محکومیت و جریمه ۱۸ میلیارد دلاری و سوخته شدن میلیاردها مترمکعب گاز در این میدان است. در حالیکه زنگنه وزیر پیشین نفت هم میگوید «آنها ۲۰ میلیارد دلار به کشور ضرر زدهاند و مشخص نیست چقدر دیگر باید ضرر بدهیم.» گفته میشود بجز انگلیس و هلند، دادگاههای دیگری در کشورهای سوئیس، امارات و... نیز در این خصوص در حال برگزاری است.
دیدگاه تان را بنویسید